서로 다름을 인정 하면
다툼은 사라진다 .
Farklı olduğumuzu kabul edebilsek
Çatışmalarda ortadan kalkardı .
Bir şey çıkıp beni yazmaktan alı koymadan hemen güncelleyeyim dedim . Aslında blog yazmak %80 motive işi. Motivasyon azalınca yazacak milyon tane konu, yüklenecek milyar tane resminde olsa üşeniyorsun :(
ama endişelenmeyin bloğumu tamamen bırakmayacağım . Bloğum sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim :)
Geçen gün Kayınvalidemlere kimchi yapımına yardım etmeye gittik. Aslında bu günü dört gözle bekliyordum çünkü ciddi ciddi oturup kimchi yapmayı denememiştim hiç. Bir kaç defa kendi başıma ufaktan kalkıştım ama sonuç tamamen büyük bir enkaz olduğu için cesaret edemedim bir daha ....
Sabah 7'de Doriyi de alıp gitmiştik. Akşama kadar kalacağımız için Doriyi evde yalnız bırakmak istemedim . Sıkıntıdan bunalıp karakteri değişiyor köpeğin sonra .. kkkkk ..
Yalnız kahvaltıda yemek yiyeceğimizi bildiğim için çıkmadan bir kase yoğurt ve Nur'cuğumun getirdiği çavdar ekmeğinden yedim. Sabah sabah boş mideye acılı kore çorbası ve mezesi yiyemiyorum her ne kadar kore yemeklerine bayılsam bile. Sofrada gördüğünüz tencerede ki balık çorbası . Koreli kadınlardan da yemek yapmayı doğru dürüst bilmeyen çok var , kayınvalidem mükemmel lezzetli yapıyor ,yerken içine düşebiliyorum . Bu da politika yapmamı gerektirmiyor . Çünkü kayınvalidenizin yaptığı yemeği ,kurduğu sofrayı afiyetle yemeniz onların hoşuna gidiyor .
Her kış başlangıcında Koreliler ''gimjang'' yaparlar .... Gimjang kore turşusu yapımının adı . Bu mevsimde yapılmasının nedeni lahanalrın en çok bu zamanda çıkmasıymış. Kasa kasa lahana, turp, soğan, midye, sarımsak, zencefil, kırmızı biber alıyorlar ... Bir senelik yapılıyor . Özel kimchi buzdolaplarında bozulmayacak şekilde depo ediliyor .. Genelde tek bir ev yapmıyor , bir kaç ev toplanıp beraber yapılıyor .
Bu arada Gimjang yapımı Unesco Kültür Mirası listesine girdi. Ama hemen Kore'yi bir kat daha gözünüzde büyütüp ,bak işte Kore kültürü , ben boşuna hayran olmuyorum ,unescolar tarafından dahi onaylanırmış dedirtmesin çünkü listede Türkiye'de var !
Görümcem soğan doğradı , ben sarımsak soyup mikserde parçaladım . Kayınvalidem sosunu yaptı . Babanne ise getir götür işlerine baktı .
O kadar çok sarımsak soyup mikserde parçaladım ki ellerim sanki japonla yapıştırılmış gibi yapış yapış kaldı . 10dk bir gidip yıkayıp geldim .
Turp , yeşil soğan, kereviz sapı, kara lahanaya benzer bir bitki koydular sosuna . Çiğ midye de koyacaklardı ama sonradan vazgeçtiler çünkü çiğ midye koyunca fazla dayanmıyormuş , kısa sürede yemezsen bozuluyormuş.
Soğanları doğrama şekli. halka halka değilde uzunlamasına kesti.
Bu da benim sanat eserim ....
Sos yapımı bittikten sonra artık kimçileri yapmaya başladık . En öndeki benim tepsimdi , resim çekmek için kalktım. Bu alttaki de benim yaptığım kimçi kutusu :=) Ölsem de gam yemem artık .
Biten turşu kutuları ....
Sos kaldı , kalan sosla soğan ve yeşilliklerle başka bir kimçi yaptık.
Kimçi buzdolabı. Bakmayın ufak gözüktüğüne tepeden çektiğim için böyle ufak gözüktü. Geniş ve derin aslında . Yanında 2 tane daha var kimçi buzdolabı. Bizim evde yok. Hem yer yok diye , hem de kalabalık aile olmadığımız için çok fazla kimçi tüketilmiyor . Getirdiğimiz o bir kutu bile 7-8 ay yeter bize...
Bak işin bu kısmını çok sevdim işte .. kkkkkk
Kayınvalidem bütün kapları eşime yıkattı. Babanne ile ufak bir laf atışına girdiyseler de ..
Babanne eski korelilerden olduğu için erkeklerin mutfağa girmesi, elini ev işine sürmesine çok karşı . Erkeğe bulaşık mı yıkatıyorsunuz, hiç erkek elini ev işine sürer mi bırak biz yapalım diye söylendi bitene kadar :D
Koreli kadınlar kimçi yapımı olsun, bayram da yemek yapımı hizmet etme olsun sevmiyorlar ... Zahmetli diye , yoruluyorlar diye . Elbette haklılar ama sene de bir defa yapılan bir işten de neden bu kadar gocunduklarını anlamıyorum. Bana bile doğru düzgün yardım etmediğim halde (resim çekeceğim diye) sürekli ''zor di mi, çok zahmetli, çok yoruldun di mi '' diye sorup durdular ... Bizim gibi baklavalar, mantılar açan bir millete böyle şeyler zor değil rahat olun siz dedim . Bence çok eğlenceli ,hem beraber bir şeyler yapabilmek, hem de öğrenmek ..
Bu üstteki.... [ Resim bana ait değil. internetten çaldım :=) }
Biz babannenin doğum günü için başka resttorantta rezarvasyon yaptırmıştık , o yüzden bossam yapmadılar .
Koreli kadınlar kimçi yapımı olsun, bayram da yemek yapımı hizmet etme olsun sevmiyorlar ... Zahmetli diye , yoruluyorlar diye . Elbette haklılar ama sene de bir defa yapılan bir işten de neden bu kadar gocunduklarını anlamıyorum. Bana bile doğru düzgün yardım etmediğim halde (resim çekeceğim diye) sürekli ''zor di mi, çok zahmetli, çok yoruldun di mi '' diye sorup durdular ... Bizim gibi baklavalar, mantılar açan bir millete böyle şeyler zor değil rahat olun siz dedim . Bence çok eğlenceli ,hem beraber bir şeyler yapabilmek, hem de öğrenmek ..
Bu arada kimçi yapımı bittikten sonra mutlaka 보쌈 bossam dedikleri domuz etini haşlayıp taze yapılmış kimçi ile beraber tüketilen bir yemek yiyorlar .
Bu üstteki.... [ Resim bana ait değil. internetten çaldım :=) }
Biz babannenin doğum günü için başka resttorantta rezarvasyon yaptırmıştık , o yüzden bossam yapmadılar .